Tiimiyhteisö:

jaettua johtajuutta, yhteiskehittämistä, muutoskyvykkyyyttä ja työhyvinvointia.

Tiimit ja yhteistyö ovat tämän päivän toimintamalleja. Kompleksinen ympäristö ja muutosvauhti vaativat laajaa ajattelua ja ratkaisukyvykkyyttä, joka mahdollistuu tiimeissä. Myöskään työssä jaksamisen ja työn ilon näkökulmasta pelkkä yksilösuorittaminen ei enää riitä. Tiimit tukevat jokaisen omaa tekemistä.

Tiimi- ja yhteistyöosaaminen ratkaisevat.

Kun tiimeillä on toimintavapautta ja -vastuuta sekä kykyä ratkoa itsenäisesti arjen tehtäviä tai haasteita, se vapauttaa johtamistyöstä resursseja. Tiimeissä arjen päätöksiä tekevät he, joita asiat koskevat.

Kun yhä useammat asiat vaativat eri asioiden omaksumista, osaamista ja perehtymistä, on yhteiskehittäminen luonteva keino toimia. Se mahdollistaa laajasti yhteisön asiantuntijuuden hyödyntämisen. Tiimeissä toteutuu yhdessä tapahtuva kehitystyö ja jaettu asiantuntijuus.

Mikä tärkeintä, tiimien tarjoama vertaistuki, yhteisen ajattelun tila ja jaettu tekeminen vaikuttavat positiivisesti yhteisön työhyvinvointiin.

Tiimi- ja yhteistyöosaaminen ratkaisevat.

Yhdessä oppiminen menestystekijäksi!

Jotta tiimityöstä saadaan esiin sen parhaat puolet, tarvitaan osaamista. Yksilösuorittaminen elää vahvasti monissa työkulttuureissa, eikä tiimiajattelu tai sen hyötyjen oivaltaminen ole itsestään selvää. Siksi tarvitaan harjoittelua ja tietoista osaamisen kehittämistä.

Monesti tiimit nähdään vain tapana organisoida tekemistä, eikä hyödynnetä niiden tärkeintä ominaisuutta eli oppimista. Tiimit ovat yhdessä oppimisen paikkoja.

Tiimioppiminen on yksilön oppimista tiimissä. Se laajentaa oppimisen yhteiseksi voimavaraksi ja eri asiantuntijoiden osaaminen tulee näkyväksi. Mitä paremmat valmiudet tiimin jäsenillä siihen on oppia yhdessä, sitä todennäköisemmin tiimeissä saadaan aikaan tuloksia.

Tiimioppimisen mahdollistaa tiimivalmentaja, jolla on ymmärrys ja osaaminen hyödyntää tiimioppimisen eri käytänteitä, rakenteita ja työkaluja tiimin sekä koko yhteisön toiminnassa.

Tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen osaamista voidaan hyödyntää yhteisön työtiimeissä sekä yhteisön kokonaisvaltaisessa toiminnassa. Opetusalalle se tarjoaa keinoja toteuttaa yhteisöllistä ja osallistavaa opetusta.

Marjaana Eskelinen
”Kyllä se, ettei tehdä yksin vaan yhdessä, on merkittävä asiantuntijatyön voimavara ja vaikuttanut hyvinvointiin. Tiimeissä toimimalla yhdessä oppiminenkin tapahtuu luontevasti.”
Marjaana EskelinenRehtori, Varalan urheiluopisto
Asiakkaiden kokemuksia

Lue, mitä asiakkaamme kertovat

Tutustu valmennuksiin

Miten voit vahvistaa yhteisön tiimi- ja yhdessä oppimisen taitoja?

Valmennamme yhteisöjä ja sen jäseniä rakentamaan tiimiyhteisöjä, joissa tekeminen perustuu yhdessä aikaansaamiseen.

Yhteisökohtaiset valmennukset

Yhteisöille suunnattujen valmennusten tavoitteena on käytännössä harjoitella tiimioppimista sekä muotoilla yhteisön tiimitoimintaa. Niissä luodaan käytänteitä ja vahvistetaan osaamista.

Lue lisää

Tiimimestari -valmennus opettajille, asiantuntijoille ja johtajille

Yhteisön avainpelaajien valmennus, jossa pääset syvällisesti perehtymään tiimitoimintaan, yhdessä oppimiseen ja yhteisöjen kehittämiseen. Valmennus kehittää tiimivalmentajan ammattitaitoa, joilla on taidot kehittää tiimiyhteisön toimintaa sekä myös tiimioppimisen soveltamista opetuksessa.

Lue lisää
Perehdy aiheeseen lisää:

Strategiana tiimioppiva organisaatio -webinaari

Webinaarissa ammattiopisto Sampon rehtori Antti Lehmusvaara sekä koulutuspäällikkö Helena Kiuru kertovat Sampon tarinasta kohti tiimioppivaa organisaatiota. Webinaarissa käydään käytännön askelien kautta, mitä on tehty, miksi sekä millaisia tuloksia on syntynyt.

Kysyttävää?

Soita tai laita viestiä, niin jutellaan lisää!

Marko Paasonen

Marko Paasonen

Asiakkuusjohtaja
Blogi

Lue aiheesta lisää

Heikki Toivanen: Oppimissopimus – oman elämän suunnitelma
Heikki Toivanen: Oppimissopimus – oman elämän suunnitelma

Jyväskylän Tiimiakatemialla törmäsin oppimissopimukseen, joka piti ihan itse tehdä. Se…

Pekka Kosonen: Kohti oppimisen vallankumousta
Pekka Kosonen: Kohti oppimisen vallankumousta

Aloitimme syksyllä 2015 Seurakuntaopiston Pieksämäen kampuksella nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen koulutuksessa…

Klassikot: 25 tärkeintä Tiimiakatemian syntyyn vaikuttanutta kirjaa
Klassikot: 25 tärkeintä Tiimiakatemian syntyyn vaikuttanutta kirjaa

On hyvä muistaa, että Tiimiakatemia-pedagogia seisoo vahvan teoriapohjan päällä. Johannes…

Jari Jolkkonen: Tiimioppiminen – ollako vai eikö olla?
Jari Jolkkonen: Tiimioppiminen – ollako vai eikö olla?

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän pedagogisessa strategiassa määritellään tutkintojemme koulutusta ohjaavat pedagogisen toiminnan…