Muutosjohtaminen ja yhteisöllinen oppiminen osallistavan kulttuurin rakentamisessa – Turvan tarina
Gradia Jämsän Tapahtumatorppa syntyi tarpeesta uudistaa koulutusohjelman toteutusta. Mikä mahdollisti…
Gradia Jämsän Tapahtumatorppa syntyi tarpeesta uudistaa koulutusohjelman toteutusta. Mikä mahdollisti kehitystyön tekemisen ja mitä siitä seurasi?
”On kiva todeta että ollaan Jämsässä tiimioppimisen junan etunenässä, kuten sertifikaatitkin todistavat. Tiimioppiminen lisää yhteisöllisyyttä opiskelijoissa ja henkilökunnassa, se avaa erilaisia näkökulmia ja on kokonaistaloudellisesti resurssiviisasta. Meidän opiskelijat työllistyvät hyvin ja varmasti tiimioppiminen on siihen yksi syy”, Petteri Järvinen, Gradia Jämsän rehtori, mainitsi puheessaan kun Gradia Jämsän matkailualalle eli Tapahtumatorpalle luovutettiin Tiimiakatemia® sertifikaatti.
Gradia Jämsässä on tehty tekoja tiimioppimisen pedagogiikan kehittämisen eteen jo läpi 2000-luvun. Monialaiset yrittäjyysopinnot sai Tiimiakatemia® sertifikaatin vuonna 2017 ja 2019 sertifioitiin matkailualan opinnot.
Tapahtumatorppa aloitti toimintansa 1.8.2018.
”Kaikki alkoi siitä kun meille tuli tarve uudistaa meidän koulutusta yhden kollegan siirryttyä muualle töihin. Keijon kanssa sitten mietittiin kahdestaan ja kun hänellä oli jo kokemusta yrittäjyysopinnoista tiimioppimisen mallilla, niin todettiin että miksei tehdä matkailualalle sama juttu”, Tapahtumatorpan tiimivalmentaja Veli-Pekka Luoma kertailee alkumetrejä.
”Meille reformi on ollut mahdollisuus. Sen myötä tuli jatkuva haku sekä aikuiset ja nuoret opiskelevat yhdessä”, Keijo Vehkakoski, toinen Tapahtumatorpan tiimivalmentajista toteaa, ja Veli-Pekka nyökyttelee: ”Kyllä, reformi sattui todella hyvään kohtaan ja onneksi koulutuspäällikkö Eeva Mäkinen ja rehtori Petteri Järvinen ovat puoltaneet tätä ja ollaan saatu tehdä yhteisopettajuudella – ilman sitä tämä ei olisi onnistunut.”
Ammattikoulutusta koskenut reformi tai mikä tahansa muu pieni tai iso mullistus voi olla loistava mahdollisuus tehdä jotain uutta, synnyttää erilaisia tapoja toimia ja tehdä. Muutoksilla on monesti negatiivinen sointi, vaikka usein muutos on kohti parempaa tai se voi mahdollistaa jotain josta syntyy hyvää. Muutoksen aallokoissa organisaation johtajien tukea ei voi vähätellä. Se voi moninkertaisesti vahvistaa tai latistaa.
Veli-Pekka ja Keijo korostavat molemmat kotipesän tärkeyttä. Se luo oman identiteetin ja kodin tiimille. Miehet alkoivat etsiä sopivaa paikkaa, jopa kontit olivat harkinnassa, mutta sitten silmiin osui oppilaitoksen alueella oleva hirsisaunarakennus. Se saatiin matkailualan käyttöön. Puitteet antoivat idean myös nimelle Tapahtumatorppa, joka keksittiin yhdessä opiskelijoiden kanssa.
Tällä hetkellä Tapahtumatorpassa on 34 matkailualan opiskelijaa. He opiskelevat joko matkailualan perustutkintoa tai matkailu- tai opastuspalveluiden ammattitutkintoa. Vuosi jakaantuu torppajaksoihin ja työssäoppimisen jaksoihin. Noin neljä-viisi kertaa vuodessa otetaan sisään uusia opiskelijoita torppajakson alussa. Torppajaksolla päivät koostuvat aamupäivän dialogiringistä jossa jaetaan kokemuksia ja reflektoidaan tehtyä, ja iltapäivällä tehdään projektitiimeissä töitä. Projektitiimit voivat perustaa NY-yrityksen tai liittyä osuuskunta Pegosukseen (Gradia Jämsän pedagoginen osuuskunta).
”Mahdollisuuksien mukaan integroimme myös YTO-aineita osaksi projekteja. Hyvä esimerkki oli kirjamessut joissa opiskelijat tekivät projektia ja samalla suorittivat äidinkielen kurssia. Tätä opiskelijatkin toivovat, etteivät YTO-aineet olisi erillisiä osioita opinnoissa”, Keijo ja Veli-Pekka kertovat.
Opetushallituksen julkaisemassa Osaaminen 2035 -raportissa esitellään tärkeimpiä taitoja mitä tulevaisuuden työelämässä tarvitaan. Listalla ovat asiakaslähtöinen palveluiden kehittämisosaaminen, tiedon arviointitaidot, innovaatio-osaaminen, vuorovaikutus-, viestintä- ja kommunikointitaidot, henkilökohtaisen osaamisen kehittäminen ja johtaminen, luovuus, oppimiskyky, ongelmanratkaisutaidot, erilaiset digitaidot, monikulttuurisuustaidot sekä kokonaisuuksien hallinta.
Keijo kertoo heidän laittaneen tämän listan Tapahtumatorpan seinälle ja keskustelleen opiskelijoiden kanssa mainituista taidoista. Opiskelijat kokivat että asiakasprojekteja tehden ja tiimissä toimien he oppivat juuri näitä tulevaisuuden taitoja.
”Sen verran voin sanoa tästä vanha opettajuusmalli vastaan tiimivalmentaminen että tämä on paljon antoisampaa ja opiskelijat oppivat paremmin, mutta on tämä myös itselle rankempaa”, Veli-Pekka aloittaa. Keijo jatkaa: ”Tässä itsestään antaa paljon enemmän. Opiskelijoiden kanssa syntyy luottamuksellinen ilmapiiri ja esille nousee välillä arkaluontoisiakin juttuja. Se on valmentajan haaste myös. Tässä tunteet tulee enemmän esille! Ja siitä syntyy oppimista kun tuntee jotain. Mä tykkään valmentamisesta koska se antaa itselle enemmän kun näkee opiskelijoiden silmistä että jotain syttyy.”
Koska tiimivalmentaminen vaatii välillä myös psykologin silmää ja monenlaisia tilanteita tulee vastaan, on todella tärkeää että valmentaja ei ole yksin. Valmentajakollegan kanssa voidaan pähkäillä tapahtumia, saada tukea ja ideoida tulevaa. Myös työmäärää voidaan jakaa, kun toinen valmentajista käy opiskelijoiden työpaikoilla ja toinen voi sillä aikaa jäädä torpalle siellä olevien opiskelijoiden kanssa.
Miehet sanovat ettei Tapahtumatorppaa olisi syntynyt ilman yhteisopettajuutta. Keijo kiteyttää tärkeimmän näkökulman nykyisestä työskentelymallista:
”Parasta tässä on yhteisopettajuus – kollektiivinen ajattelu ’kaksilla aivoilla’, se vaikuttaa positiivisesti työssä jaksamiseen, voin lämpimästi suositella kaikille!”
Ilman opiskelijoita ei synny tiimioppimista, ei projekteja eikä onnistumisia. Tapahtumatorppa on summa monien asioiden yhteenloksahtamisesta, mutta tärkeintä ovat tiimiyrittäjät eli opiskelijat. Ilman heitä Tapahtumatorppa olisi vain hirsisauna, seinät ja ovi.
Jatkuvan haun myötä tiimiin tulee aina uusia kasvoja. Osalle porukasta dialogi ja vastuun kantaminen omasta tekemisestään saattaa olla alussa hankalaa mutta valtaosin uudet opiskelijat solahtavat hyvin mukaan touhuun ja opiskelijoiden kanssa kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia. ”Kyllä palautetta on saatu siitä, etteivät palaisi normipuolelle”, Keijo ja Veli-Pekka vahvistavat.
”Tämä meidän miljöö ja ympäristö on ollut todella toimiva, vaikka alussa jännitti kuinka opiskelijat ottavat tämän vastaan kun ollaan täällä metsän keskellä eikä välitunnilla pääse kavereiden kanssa menemään mutta tosi hyvin on mennyt”, Veli-Pekka jatkaa. Toki haasteitakin on ollut ja toisille tiimioppiminen, dialogi ja projektien kautta tekeminen on ollut vaikeampaa, toisille se taas on ollut lähes pelastus kun opinnot normipuolella eivät ole maistuneet.
”Kaikenlaisia persoonia meillä on mukana, on erityisen ulospäinsuuntautuneita ja sitten ujompia ja hiljaisia. Voi mennä aikansa että ujoimmat tulevat edes kunnolla dialogirinkiin ja osallistuvat keskusteluun. Mutta sitten kun he viimein avaavat suunsa, siinä tulee itsellekin sellainen jes! -olo. Toiset on lähes koko elämänsä olleet sivussa, niin se on hankalaa kun yhtäkkiä kysytäänkin että mitä sulle kuuluu ja mikä fiilis”, Keijo kertoo.
Veli-Pekka toteaa samaa, parasta on kun näkee opiskelijoiden onnistumisia, kuinka he löytävät paikkansa ja parhaimmillaan löytävät myös työpaikat: ”Keväällä työjaksoilla olleet lähes kaikki saivat paikoista myös kesätyötarjoukset.”
Siinä se siis on, Tapahtumatorpan taikakaava:
(reformin luomat mahdollisuudet x johdon tuki) + kotipesä + tiimioppiminen + yhteisopettajuus yritteliäät opiskelijat = Tapahtumatorppa
Saa käyttää, saa kopioida, saa rakentaa oman taikakaavan.
Teksti Teija Välinoro, Tiimiakatemia Global
Julkaistu 12/2019
Gradia Jämsän Tapahtumatorppa syntyi tarpeesta uudistaa koulutusohjelman toteutusta. Mikä mahdollisti…
Gradia Jämsän Tapahtumatorppa syntyi tarpeesta uudistaa koulutusohjelman toteutusta. Mikä mahdollisti…
Gradia Jämsän Tapahtumatorppa syntyi tarpeesta uudistaa koulutusohjelman toteutusta. Mikä mahdollisti…
Gradia Jämsän Tapahtumatorppa syntyi tarpeesta uudistaa koulutusohjelman toteutusta. Mikä mahdollisti…
Gradia Jämsän Tapahtumatorppa syntyi tarpeesta uudistaa koulutusohjelman toteutusta. Mikä mahdollisti…
Gradia Jämsän Tapahtumatorppa syntyi tarpeesta uudistaa koulutusohjelman toteutusta. Mikä mahdollisti…