Kun oppijat toimivat tiimeissä, opettaminen muuttuu tiimivalmentamiseksi. Se on tiimien ja yksilöiden oppimisen tukemista valmentamisen keinoin ja oppimisprosessin muotoilua yhdessä oppijoiden kanssa. Silloin voidaan löytää keinoja tehdä oppimisesta motivoivaa ja merkityksellistä. Koska tiimioppiminen nojaa vahvasti vuorovaikutuksellisuuteen ja dialogisuuteen, syntyy tilaa kohtaamiselle, kuulluksi tulemiselle ja läsnäololle, eli monille elementteille, jotka tukevat niin oppijoiden kuin opettajien hyvinvointia.
Mikä sinua opettajan työssä eniten inspiroi ja voimaannuttaa?
Monesti mainitaan lapset, nuoret tai oppijat, ne keiden eteen ja keiden kanssa päivittäistä työtä tehdään. Oppimisen ilon, ihmisenä kasvamisen ja osaamisen kehittymisen näkeminen muodostavat työn arvon. Vuorovaikutus ja aika oppijoiden kohtaamiselle ylläpitävät motivaatiota. Silti juuri nämä seikat uhkaavat tänä päivänä kadota työstä.
Kuinka voit toteuttaa työtäsi säilyttäen sen tuottaman arvon ja mielekkyyden?
Yksi vastaus tähän on tiimioppiminen ja sen käytänteiden soveltaminen tiimivalmentajana. Tiimityöskentely ja ennen kaikkea yhdessä oppiminen koskevat myös yhteisön työtiimejä. Opettajatiimit ja yhteisopettajuus ovat arkea monessa yhteisössä. Tiimioppimisen ja valmentavan opettajuuden käytänteet antavat uusia näkökulmia myös yhteisön tiimeihin. Ne voivat toimia entistä paremmin jokaisen oman työn tukena sekä yhteiskehittämisen paikkoina.
Katso webinaaritallenteelta kolmen tiimivalmentajana toimivan opettajan ajatuksia ja käytännön kokemuksia arjesta peruskoulussa, ammattiopistossa ja lukiossa: