Mila Andersén oli uupunut työhönsä opettajana – tuntui, ettei sitä voinut tehdä niin kuin itselle tuntui sopivalta ja arvojen mukaiselta. Esihenkilö ehdotti Milalle Tiimimestari-valmennusta.

”Mä en enää riitä ja mä haluan vaan pois täältä.”
Tämä ajatus oli osa Mila Andersénin elämää noin viisi vuotta sitten. Sen synnytti uupumus omaan työhön. Vaikka Mila oli kutsumusammatissaan kauneudenhoitoalan opettajana, oli jaksaminen koetuksella. Organisaation muutokset olivat ajaneet tiukille koko yhteisön.

”Koin etten voi tehdä työtäni niin kuin halusin, omien arvojeni mukaan”, Mila kertoo. Mielessä oli työpaikan ja alan vaihto.Tätä ei kuitenkaan tarvittukaan, vaan syntyi oivallus, joka sai tarkastelemaan omaa tekemistä uudesta näkökulmasta.

Milan esihenkilö ehdotti hänelle Tiimimestari-valmennusta, jonka heillä oli jo muutamat henkilöt käyneet. Aluksi tuli kauhistus, ei, en minä jaksa enää sitäkin tähän päälle. ”Kuulin että sitä saa suorittaa työajalla, istutaan ringissä, ruoka on hyvää ja paljuunkin pääsee, niin ajattelin etteihän se voi läpeensä paha olla”, Mila nauraa ja lähti mukaan.

 

Oivallus, joka muutti kaiken

Tiimimestari tarjosi vaihtelua normaaliin ja sai tavata saman henkisiä ihmisiä. Mikä tärkeintä – kadoksissa ollut innostus alkoi syttyä.

”Seurasin valmentajien työtä ja tuli oivallus, että minä haluan valmentaa, haluan innostaa ja saada muut loistamaan! Pitkästä aikaa innostuin jostain. Olin mennyt usvassa ja nyt syttyi kipinä, se oli iso juttu”, Mila muistelee.

Iso juttu oli myös sen tajuaminen, ettei muutos vaadi välttämättä ammatin vaihtoa. Tiimivalmentajana voi hyödyntää juuri sitä ammattitaitoa, jonka on jo kerännyt. Kyse on vain näkökulman vaihtamisesta ja toisella tavalla toimimisesta.

Mukaan työhön tulivat työparin kanssa kaksoisopettajuus, tiimioppimisen käytänteet opiskelijoiden kanssa ja erilaiset kokeilut. Mila on aina ollut halukas tekemään opiskelijoiden kanssa projekteja ja nyt oli antoisaa saada tehdä niitä ihan luvan kanssa.

”Aloin nähdä itseni valmentajana, en opettajana. Oma identiteetti muuttui”, Mila kertoo.

 

Pintatuulia vai mannerlaattojen liikettä?

Milan tarina on oivallinen esimerkki siitä, kuinka monivaikutuksellinen Tiimimestari-valmennus voi olla. Vaikka valmennus on perehtymistä tiimivalmentamiseen, sen työkaluihin ja niin sanottuun menetelmään, antaa kuvaus aika kalpean aavistuksen siitä, mitä se on monille tarjonnut.

Suurelle osalle valmennus on ollut oman kapasiteetin löytämistä. Löysin rohkeutta tehdä toisin, itsetuntemukseni kasvoi, aloin luottaa itseeni enemmän – nämä eivät ole harvinaisia lauseita valmennuksen käyneiltä. Mitä matkan varrella tapahtuu?

Perinteinen koulutus- ja opetustyyli jättää vähän tilaa omalle ajattelulle, itsetutkiskelulle, itsensä haastamiselle ja epämukavuusalueiden tutkimiselle. Vaikka opimme uutta teoriaa, se on pintaliikettä, kuin hiekkamyrsky, joka liikauttaa dyynejä. Kunnes seuraava tuulenpuuska saa ne katoamaan. Tiimimestari haastaa syvemmät kerrokset, ne mielen mannerlaatat – kuka minä olen, miten reagoin, mikä on oikeasti se minun tapani tehdä?

Kaikki alkaa dialogista. Dialogirinki on paljon vahvempi elementti kuin mitä moni osaa kuvitella. Se vaatii eri tason läsnäoloa, kuuntelua, puhumista, osallistumista ja luottamusta kuin kokouspöydän takareunassa läppärin takana istuminen.  Dialogi sisältää vuorovaikutuksen lisäksi itsereflektiota ja toisten kautta itsensä peilaamista. Se haastaa omaa ajattelua. Haastamisen myötä tapahtuu syvätason liikettä.

Kun aletaan ottaa askeleita eteenpäin valmennuksessa yhdessä muiden kanssa ja käytännön kokeiluja tehden omassa työssä, syntyy jatkuvasti uutta ärsykettä ja haastekerrointa.  Käytännön teot ovat toinen oleellinen elementti. Tekeminen synnyttää tunteita, kokemuksia, onnistumisia, epäonnistumisia ja oivalluksia, itsestä ja muista.

 

Oppimisen ilo vie mennessään

Eihän se tarkoita, että kaikki muuttavat elämänsä täysin valmennuksen myötä. Oleellista onkin edes pieni toimintatavan tai ajatusmallin vaihdos, jonka kokee tuovan positiivista virettä. Milalle muutos oli kuitenkin iso. Innostus uuden oppimiseen kasvoi ja hän suoritti Tiimimestariopintojen jälkeen oman alansa ylemmän AMK tutkinnon, jonka tutkintonimike on estenomi YAMK.

Tutkintoon sisältyi myös johtamisen opintoja. Mila huomasi tiimivalmentamisessa ja nykyajan johtamiskäsityksessä paljon samankaltaisuutta. ”Tiimimestari oli todella hyvä pohja tuleville opinnoille”, Mila toteaa.

Opinnoissa pärjääminen toki jännitti, kun moni opiskelukaveri oli itseä nuorempi, mutta turhaan. Mila sai vuosittain yhdelle YAMK -opiskelijalle jaettavan stipendin osoituksena menestyksestä. Opinnoista saatu palaute rohkaisi menemään kohti seuraavaa projektia.

Mila oli aloittanut kollegan kanssa oman blogin, jonka myötä alkoi tulla yhteydenottopyyntöjä puhujaksi. Syntyi yritys. Ja syntyi oma kirja. ”Valmenna ja menesty – pelisilmää johtamiseen” on käsikirja esihenkilöille. Se on suunnattu hius- ja kauneusalan yrittäjille ja esihenkilöille tai sellaiseksi aikoville, jotka voivat joutua kylmiltään esihenkilön rooliin yrityksen kasvun myötä.

 

Oikea tie voi löytyä vahingossa

Milan oman esihenkilön positiivinen suhtautuminen mahdollisti Milalle uuden uran saman työnantajan palveluksessa. Palattuaan opintovapaalta hän puhui avoimesti tuntemuksistaan. Sen tuloksena Mila pääsi aloittamaan uuden työn aikuisopiskelijoiden ja hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon parissa. Uupuneesta ja työnsä jättämistä harkitsevasta ihmisestä tuli motivoitunut ja innostusta pursuava tekijä.

”En edes tunnistanut itseäni viisi vuotta sitten otetusta valokuvasta, olin niin harmaa hiirulainen. Miten burn-outin partaalla oleva opettaja pystyisi innostamaan opiskelijoita oppimaan?” Mila miettii.

Tähän kohtaan on pakko lainata muumiviisautta:

”Hei”, sanoi Nipsu. ”Olen löytänyt aivan oman tien. Se näyttää vaaralliselta.”

”Kuinka vaaralliselta?” Kysyi Muumipeikko.

”Sanoisin melkein että kauhean vaaralliselta”, vastasi pikku otus Nipsu totisena.

”Silloin meidän pitää ottaa voileipiä mukaan”, sanoi Muumipeikko. ”Ja mehua.”


Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti

Jokainen me tarvitsemme eväitä, jotta uskallamme mennä kohti pelottavia asioita ja muuttaa sitä, mikä ei toimi. Ne eväät ovat muiden ihmisten tuki ja oman mielen avoimuus. Mila lähti Tiimimestariin vaihtelun ja hyvän ruoan perässä, mieli avoinna. Lopputulema oli vähän enemmän kuin ruokaa ja paljua, ennalta arvaamaton mutta ehdottoman positiivinen.

Teksti Teija Välinoro, Tiimiakatemia Global Oy, kiitos haastattelusta Mila!

Julkaistu 9/2020

Lue lisää:

Tutustu Milan ja hänen kollegansa Nina Kallijärven blogiin Uuteen nousuun: https://uuteennousuun.com

Samankaltaisia juttuja Undergroundissa: Pauliina Tokola: Tarina ihmisen rohkeudesta ja intohimon löytymisestä

”Valmenna ja menesty – pelisilmää johtamiseen” – kirja:

Johtamisesta on kirjoitettu paljon hyviä kirjoja, mutta usein ne ovat suunnattu suurten organisaatioiden johdolle ja lähtökohtaisesti korkeasti koulutetuille johtamisen ammattilaisille, jolloin ne eivät välttämättä ole sovellettavissa vaikkapa käsityö- ja palvelualojen mikro- ja pienyrittäjille. Johtamisen asiantuntijoille kohdennetussa kirjallisuudessa käytetään myös käsitteitä, jotka voivat olla haasteellisia ymmärtää asiaan vihkiytymättömälle. Erityisesti oman alani eli hius- ja kauneudenhoitoalan yrittäjille ja esihenkilöille kirjoitetulle opaskirjalle oli selkeä tarve.

Halusin myös kohdentaa tekstini lukijoille, joka ovat esimerkiksi mikroyrittäjiä tai ketjuyrityksen liikevastaavia ja oman alansa huippuammattilaisia, mutta joilla ei välttämättä ole vaikkapa korkeakoulututkintoa johtamisesta. Hekin kohtaavat työssään haasteita, joihin he tarvitsevat tukea. Tämä kirja on tehty juuri heille antamaan paitsi ajattelemisen aihetta, myös ihan konkreettisia työkaluja oman toimintansa, työyhteisön ja koko organisaation kehittämiseksi, oli se sitten suuri tai pieni. Vaikka tämä kirja on suunnattu erityisesti kosmetiikka-, hius- ja kauneudenhoitoalan ammattilaisille, on se sovellettavissa myös muiden alojen yrittäjille ja johtotehtävissä toimiville tai sellaiseksi aikoville. Kirja soveltuu myös oppimisen tueksi jatko-opintoihin sekä opetuksen lisämateriaaliksi johtamisen opetuksesta vastaaville opettajille. Lisäksi siitä voi olla apua työpaikkaohjaajille tai työssään opiskelijoita tai nuorempia kollegoita mentoroiville ammattilaisille.

Kun halutaan valmentaa työyhteisöstä huipputiimi, on löydettävä ”parhaat pelaajat”. On asetettava yhdessä tavoitteet, joihin kaikki sitoutuvat ja mietittävä keinot niiden saavuttamiseksi ja onnistumisista palkittava tavalla tai toisella. Tärkeintä kuitenkin on motivointi ja onnistumisen mahdollistaminen. Tärkeintä mielestäni kaiken toiminnan, varsinkin johtajuuden takana, on ihmisen kunnioittaminen ja työhyvinvointi. Kun ihmiset voivat hyvin, yrityskin menestyy.

Kirja on saatavilla täältä.

Mila Andersén

 Tutustu valmennuksiimme ja ilmoittaudu mukaan

Tutustu valmennuksiimme ja ilmoittaudu mukaan

Tutustu valmennuksiimme ja ilmoittaudu mukaan

Lue lisää
Tiimivalmentaminen tutuksi: ilmoittaudu maksuttomalle verkkokurssille!

Tiimivalmentaminen tutuksi: ilmoittaudu maksuttomalle verkkokurssille!

Ilmoittaudu maksuttomalle verkkokurssille!

Lue lisää

Tilaa uutiskirjeemme

Blogit

Lue lisää samasta aiheesta

Muutosjohtaminen ja yhteisöllinen oppiminen osallistavan kulttuurin rakentamisessa – Turvan tarina
Muutosjohtaminen ja yhteisöllinen oppiminen osallistavan kulttuurin rakentamisessa – Turvan tarina

Mila Andersén oli uupunut työhönsä opettajana - tuntui, ettei sitä…

Johtajuus syntyy dialogista – Tiimivalmentamisen opein kohti vaikuttavampaa johtajuutta
Johtajuus syntyy dialogista – Tiimivalmentamisen opein kohti vaikuttavampaa johtajuutta

Mila Andersén oli uupunut työhönsä opettajana - tuntui, ettei sitä…

Miten saadaan tiimioppiminen osaksi työntekoa ja kulttuuria? – Case Finnchat Oy
Miten saadaan tiimioppiminen osaksi työntekoa ja kulttuuria? – Case Finnchat Oy

Mila Andersén oli uupunut työhönsä opettajana - tuntui, ettei sitä…

Tiimioppiminen tiimityön tekemisen tapana: Hyödyt, haasteet ja johdon näkökulma
Tiimioppiminen tiimityön tekemisen tapana: Hyödyt, haasteet ja johdon näkökulma

Mila Andersén oli uupunut työhönsä opettajana - tuntui, ettei sitä…

Tiimivalmentajan taidoilla elämäntavasta oikeaksi yritykseksi
Tiimivalmentajan taidoilla elämäntavasta oikeaksi yritykseksi

Mila Andersén oli uupunut työhönsä opettajana - tuntui, ettei sitä…

Koulutusta vai sisäistä valmennusta? Tiekartta tiimien menestykseen ja työhyvinvointiin!
Koulutusta vai sisäistä valmennusta? Tiekartta tiimien menestykseen ja työhyvinvointiin!

Mila Andersén oli uupunut työhönsä opettajana - tuntui, ettei sitä…