Muutosjohtaminen ja yhteisöllinen oppiminen osallistavan kulttuurin rakentamisessa – Turvan tarina
Kasvatus- ja ohjausalalla tiimimäinen toimintatapa ja tekemällä oppiminen ovat vahvasti…
Kasvatus- ja ohjausalalla tiimimäinen toimintatapa ja tekemällä oppiminen ovat vahvasti läsnä. Silti askel tiimioppimiseen vaatii tietoista ja aktiivista kehittämistä.
Gradia Jämsän opettajien Sanna Anttilan ja Niina Ruotsalaisen mielestä tämä vaatii tutkivaa asennetta, tekoja yhdessä opiskelijoiden kanssa sekä johdon mahdollistamista.
Gradia Jämsässä on järjestetty nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien koulutusta yli kymmenen vuotta. Alalla on alusta asti ollut vahva yhdessä tekemisen ja projektien kautta oppimisen kulttuuri. ”On uskottu siihen, että yhdessä tekeminen saattaa meidät haluttuun lopputulokseen eli hyvään oppimistilanteeseen”, opettaja Sanna Anttila kuvailee.
Kun hän opettajakollegoineen alkoi sitten perehtyä tiimioppimiseen, syntyi oivallus, että tätähän me jo tehdään. ”Oli helppo lähteä jalostamaan meille normaalia toimintaa ja tietoisemmin rakentamaan tiimipedagogiikkaa – valmiita elementtejä oli jo paljon, niitä vain kirkastettiin”, hän kuvailee matkan alkua.
Niina Ruotsalainen aloitti reilu kaksi vuotta sitten lastenohjaajien koulutuksen käynnistäjänä. Tutkintouudistusten myötä nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto muuttui kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon nuoriso- ja yhteisöohjauksen osaamisalaksi ja samaan aikaan Jämsään tuli uutena lastenohjaajaosaamisala. ”Pääsin uuden asian äärelle, kehittämään ihan nollasta, se oli ihana tilanne!”
Niina kuvailee, että tiimimäisyys oli alusta asti itsestäänselvyys. Tehtävään häntä perehdytti kollega, joka käytti vahvasti tiimimäisiä työtapoja. ”Minulle hoettiin, että tee makkara mieleiseksesi”, Niina nauraa. Tällä tarkoitettiin, että tee, testaa, kehitä sitä mukaa miten parhaaksi näet. ”Kaikki tuki, apu ja tsemppaus tuli kyllä, mutta annettiin vapaat kädet”, hän kertoo. Kehittämisen punaisena nuorana oli kysymys: kuinka voimme mielekkäästi ja tiimimäisesti oppia asioita?
”Itselle haastavinta alkuun oli projektityöskentely – varhaiskasvatuksessa on paljon teoreettista asiaa kuten kehityspsykologia tai lakiin liittyvät asiat ja myönnän että alussa tuli toimittua opettajamaisesti. Kunnes tuli rohkeutta lähteä toimimaan yhteistyössä päiväkotien kanssa ja projektien kautta”, Niina miettii alkua.
Kun opettaja on itse innoissaan, on toppuuteltava joskus itseään, ettei puutu opiskelijoiden projekteihin vaan antaa heidän luoda ne itse. ”Me oltaisi niin innokkaasti aina itsekin tekemässä mukana”, Sanna nauraa.
Sanna kokee, että tiimimäisen pedagogiikan ja tiimimäisen työskentelyn esteenä ei ole ollut haasteita, joita ei olisi voinut ratkaista – tilakysymykset, resurssien järjestäminen ja kouluttautuminen ovat olleet järjestettävissä olevia asioita, kun halua ja tahtoa on löytynyt.
Opiskelijoiden kohdalla haasteellisinta on ”aikaraadollisuus” kuten Sanna kuvailee: opiskelijat ovat paikan päällä vain tietyn jakson ja ajan, jonka jälkeen he lähtevät työpaikoille oppimaan ja jokaisen omat henkilökohtaiset oppimispolut vievät mukanaan.
Vaikka tiimivalmentajat haluaisivat viedä tiimioppimista opiskelijoiden kanssa yhä syvemmälle, on toimittava tietyissä aikaraameissa.
”Tiimit tulevat ja menevät, ja tiimit ovat eri muotoisia. Meidän pitää keskittyä siihen, miten pystymme tukemaan tiimioppimista niissä hetkissä, kun he täällä ovat”, Sanna pohtii.
Gradia Jämsän kasvatus- ja ohjausala sai Tiimiakatemia® organisaatiosertifikaatin 12.11.2020 osoituksena merkityksellisestä työstä.
”Sertifiointi oli meille nyt ajankohtainen, koska vuosien hiomisen myötä meillä on nyt opetiimi, jossa kaikilla on rehellisesti yhteinen tahtotila siitä, millä keinoin me tätä alaa viedään eteenpäin”, Sanna toteaa. Tässä on kovasti auttanut työnantajan tietoinen ja systemaattinen kouluttaminen henkilöstöään kohti tiimipedagogiikkaa.
Onnistuminen ei olisi ollut mahdollista ilman tutkivaa asennetta, kokeiluja, yhdessä opiskelijoiden kanssa tekemistä ja esimiehen vankkumatonta tukea.
”Aina kannattaa kokeilla ja pitää yllä tutkivaa asennetta – miten tämän voisi tehdä eri tavalla. Edetä pienin askelin. Epävarmuuden sieto on mitä opettajalta vaaditaan, mutta jotta tiimioppiminen mahdollistuu, on opettajan luovuttava siitä, että hänen tulisi tietää kaikki”, kiteyttää Niina oppimaansa.
”Aina tekoja! Ilman niitä ei tiedetä, mikä toimii ja mikä ei. Ja ehdottomasti yhdessä opiskelijoiden kanssa – ei meillä olisi mitään, jos ei tehtäisi tätä yhdessä heidän kanssaan”, Sanna toteaa.
Ja mikä tärkeintä jos halutaan luoda aidosti tiimioppiva yhteisö: ”Kyllä johdon tuki täytyy olla ja johdon antaa yrittämiselle mahdollisuus – antaa tehdä itse. Ei me tässä oltaisi, jos vuosien varrella ei olisi koko ajan ollut se tunne, että taustalla on esimies, joka luottaa, vaikka välillä mokataankin. On ollut rohkeutta tehdä asioita toisella tapaa, kun on voinut luottaa siihen, että esimies seisoo aina takanani ja sanoo, että ei hätää.”
Tämän paremmin esimiehen ja johdon roolia ei voi sanoittaa.
Teksti Teija Välinoro, Tiimiakatemia Global
Kuvat Sanna Anttila Gradia Jämsä
Julkaistu 12/2020
Kasvatus- ja ohjausalalla tiimimäinen toimintatapa ja tekemällä oppiminen ovat vahvasti…
Kasvatus- ja ohjausalalla tiimimäinen toimintatapa ja tekemällä oppiminen ovat vahvasti…
Kasvatus- ja ohjausalalla tiimimäinen toimintatapa ja tekemällä oppiminen ovat vahvasti…
Kasvatus- ja ohjausalalla tiimimäinen toimintatapa ja tekemällä oppiminen ovat vahvasti…
Kasvatus- ja ohjausalalla tiimimäinen toimintatapa ja tekemällä oppiminen ovat vahvasti…
Kasvatus- ja ohjausalalla tiimimäinen toimintatapa ja tekemällä oppiminen ovat vahvasti…