Johtajuus syntyy dialogista – Tiimivalmentamisen opein kohti vaikuttavampaa johtajuutta
”Tiimivalmentajuus on innostava tapa tehdä töitä, sillä jokainen päivä on…
”Tiimivalmentajuus on innostava tapa tehdä töitä, sillä jokainen päivä on uusi oppimisen päivä ja uudet ihmiset saavat aikaan vipinää aivoissa”, kuvailee Pertti ”Poke” Pohjola omaa työtään. Yhdessä Petri Puronahon kanssa he valmentavat Tahko -valmennusohjelmissa Suomen Urheiluopistolla. Kokonaisuuteen kuuluu kolme eri ohjelmaa: Seura-Tahko, Kehittäjä-Tahko ja Johtaja-Tahko.
Matkaa tähän pisteeseen on kuljettu monia teitä ja polkuja pitkin. Poke on alun perin käynyt liikunnan ohjaajan koulutuksen ja toimi 18 vuotta pesäpalloliitossa kouluttaen nuoria johtajia. Vuonan 2000 hän aloitti Vierumäellä Suomen urheiluopistolla seurakouluttajana ja Johtamisinstituutin johtajana. ”Kaikenlaista on saanut tehdä ja oppia – mulla on käynyt hyvä säkä että ympärillä on ollut hyviä tyyppejä joilta on saanut oppia paljon”, Poke kuvailee.
Petri taas on valmistunut alun perin kasvatustieteiden maisteriksi ja toimi vuosia luokanopettajana. Vuonna 2004 hän siirtyi ison urheiluseuran toiminnanjohtajaksi ja perusti siinä ohessa oman yrityksen. Viisi vuotta sitten hän ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi työskennellen pääasiassa Tahko-valmennuksissa mutta myös Palloliitolla seuran kehittäjänä.
Petrin ja Poken tiet kohtasivat vuoden 2008 hujakoilla kun Petri osallistui Poken pitämään Johtamisen erikoisammattitutkintokoulutukseen. Siinä vaiheessa Poke oli pitänyt näitä koulutuksia jo noin 10 vuotta ja alkoi olla kyllästynyt toimintamalliin: ”Ei voi aikuisten oppiminen olla tällaista, jotain on pakko muuttua”, Poke ajatteli. ”Tiimiakatemian kutsuhuuto tuli herkulliseen hetkeen”, hän muistelee. Lähtö Tiimimestari-ohjelmaan avasi täysin uudenlaiset näkymät. Vierumäelle perustettiin samaan aikaan Tahko-tiimi. Poke toi Tiimimestari-valmennuksen lähijaksoilta uudet ideat ja ajatukset mukanaan, ja yhdessä Tahko-tiimin kanssa tehtiin tuotekehitystä. Vuoden aikana jalostuivat Iki-Tahko -valmennusohjelmat. ”Minä ja Mäkipään Jorma hypättiin kylmään veteen ja vedettiin osittain keittiöpsykologialla ekat kokeilut, mutta siitä lähdettiin liikkeelle”, Petri kuvailee alkutaivalta. Poke toimi Petrin ja Jorman sparraajana. Kun Jorma siirtyi muihin tehtäviin, Poke ryhtyi toiseksi valmentajaksi.
Siitä lähtien valmennuksia on pidetty säännöllisesti ja yhä paremmaksi kehittäen. Tulevana keväänä 2019 käynnistyy viides Johtaja-Tahko -ohjelma. Se on kokeneen johtajan ja kehittäjän valmennus, jonka osallistujat ovat pääasiassa liikunnan ja urheilun toimialalta. Ohjelman runko noudattelee Tiimimestari-ohjelmaa ja keskiössä on Ikitaitojen oppiminen: Innostu, Kokeile, Kehitä, Innosta. Poke ja Petri valaisevat Johtaja-Tahkon ydintä:
”Kun johtaja toimii innostavana johtajana, antaa tilaa muille ja osaa dialogisen johtamisen taidot, niin hyvä tulee. Ihmisten välinen kohtaaminen, vuorovaikutus ja aito, rehellinen, avoin tunnelma synnyttävät luottamusta ja sitä kautta työn jälkikin paranee. Tähän me uskomme ja siksi tämä valmennus on olemassa!”
”Mulla meni 50 vuotta, ettei missään opetettu kohtaamisen taitoja. Ehkä jotain olisin voinut oivaltaa vähän aiemmin, jos olisin päässyt Tiimimestariin vaikka jo 25 vuotta sitten”, Poke pohtii ja nostaa esille yhden suurimmista teemoista joka valmennuksissa nousee esille: ”Yhdessä ajattelemiselle ja tekemiselle on selvästi tilausta. Tarve saada puhua ja jakaa kokemuksia on käsin kosketeltava. Puhumisen kautta ihmisten päässä oleva tieto tulee näkyväksi ja kun nämä eri kokemukset laitetaan yhteen, syntyy upeita uusia ajattelumalleja ja ratkaisuja”, Poke ja Petri kuvailevat.
Petri ja Poke toteavat että parivalmennus on heille toimiva tapa tehdä tiimivalmentajan töitä. ”Mä olen niin puutteellinen ja osaamaton, että tarvitsen toisen ihmisen rinnalleni jotta saan hänestä voimaa ja valoa päivittäiseen tekemiseen. Kun töitä saa tehdä yhdessä toisen kanssa, se on niin älytön voimavara, ettei sitä voita mikään”, Petri kuvailee. ”Ei ole paluuta yksin tekemiseen”, Poke komppaa. Kummankin vahvuudet ja heikkoudet täydentävät toistaan ja yhdessä saadaan jakaa onnistumiset ja karikot.
Miehet jakavat samansuuntaisen ajattelumaailman myös valmennuksiin valmistautumisen suhteen. He kokevat tärkeäksi että valmistautumiseen ja suunnitteluun varataan kalenterista riittävästi aikaa. Myös itse valmennuksessa he pitävät kiinni esimerkin näyttämisestä – valmentajan tulee olla läsnä hetkessä, ei ole kiire ja rauhoitutaan tilanteeseen. ”Meille on suuri onnistuminen jo se, jos kaiken sen työkiireen keskeltä johtajat tulevat lähijaksolle ja oppivat rauhoittumaan, hölläämään ja luottamaan toisiinsa kolmen päivän aikana”, Petri ja Poke miettivät. Alku ja luottamuksen syntyminen on prosessissa tärkeä elementti, siksi Petri ja Poke pitävät orientaatiota hyvin tärkeänä kokonaisuuden onnistumisen kannalta. ”Siinä tutustutaan toisiin ja huomioidaan erilaisia persoonia”, he toteavat.
Alussa monelle on suuri hämmennyksen paikka kun ollaan dialogiringissä, ei ole luentoja eikä opettajia, rauhoitutaan kuunteluun ja kohtaamiseen. ”Vaikka sana tiimioppimisesta on alkanut kiiriä ja osa jo vähän tietää, mistä on kyse, on peruskoulun juuret silti syvällä. Odotukset versus se miten ohjelmaa toteutetaan, on aina enemmän tai vähemmän yllätys osallistujille” miehet kuvailevat osallistujien tuntoja. Yllätyksistä on kuitenkin toivuttu ja oppimista on tapahtunut, puolin ja toisin. ”Tämä työ on niin rikasta ja antoisaa että joskus tuntuu että me itse opimme eniten joka valmennuksesta”, Petri ja Poke nauravat.
Samaan hengenvetoon Petri nostaa esille yhden todella olennaisen tekijän valmennuksissa: ”Vierumäen kampuksella toimii Haaga-Helian ammattikorkeakoulu ja sieltä opiskelijat tulevat Tahko-ohjelmiin suorittaman opintoja. Nämä nuoret tuovat nuorekkaan, vireän, joskus jopa uskaliaan ajattelutavan ja näkökulman keski-ikäisten, pitkään työelämässä toimineiden johtajien maailmaan. Huudamme hurraata näille nuorille ja tuleville sukupolville, he pitävät meidän ajattelun freesinä”, Petri hehkuttaa.
Sen verran menestynyt Johtaja-Tahko -ohjelma jo on, että lisävalmentajille alkaa olla tarvetta. Kysyntää kasvaa ja miehet näkevät tulevaisuuden hyvinkin valoisana. Tiimiakatemia sertifikaatti antaa suuren lisäarvon. ”Pyrimme olemaan sertifikaatin arvoisia ja yrittämään vielä enemmän” Petri ja Poke lupaavat ja lopuksi heiltä kiitoksen sana:
”Iso kiitos Tiimiakatemia Globalille ja siellä ja näissä ympyröissä kohdatuille ihmisille, ja varsinkin muilla aloilla työskentelevien tiimivalmentajien tapaaminen eri tapahtumissa on tuonut merkittävää lisäarvoa omaan ajatteluun. Ne ovat tärkeitä kohtaamisia!”
Lokakuussa 2018 Johtaja-Tahko sai Tiimiakatemia® sertifikaatin osoituksena ammattiosaamisesta tiimioppimisen menetelmien käytössä ja esimerkillisestä kokonaisuudesta.
Tutustu Johtaja-Tahko -ohjelmaan: https://vierumaki.fi/koulutukset/johtaja-tahko
Teksti Teija Välinoro
Kuvat Petri Puronaho ja Suomen urheiluopisto
Julkaistu 10/2018
”Tiimivalmentajuus on innostava tapa tehdä töitä, sillä jokainen päivä on…
”Tiimivalmentajuus on innostava tapa tehdä töitä, sillä jokainen päivä on…
”Tiimivalmentajuus on innostava tapa tehdä töitä, sillä jokainen päivä on…
”Tiimivalmentajuus on innostava tapa tehdä töitä, sillä jokainen päivä on…
”Tiimivalmentajuus on innostava tapa tehdä töitä, sillä jokainen päivä on…
”Tiimivalmentajuus on innostava tapa tehdä töitä, sillä jokainen päivä on…