Johtajuus syntyy dialogista – Tiimivalmentamisen opein kohti vaikuttavampaa johtajuutta
Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta…
Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta oppimisestaan. Tekemällä ja itse kokemalla syntyy oivalluksia ja todellisia muistijälkiä eli oppimista.
Saavuin valmennuspaikkaan samalla oven avauksella kuin viereisen tilan kouluttaja. Hän ilmoitti pitävänsä ”valmennuksen”. Järkyttyneenä katsoin häneen koulutustilaansa. Pöydät sievissä riveissä. Kouluttajan pöytä edessä – kouluttaja kokoaa siellä esitystään edellisestä kerrasta ja vaihtaa päivämäärän, koulutusorganisaation nimen ja paikan. Dataheitin on kuumana ja valmiina sylkemään 1000 powerpointtia koulutettavien verkkokalvoille. Koulutettavat alkavat tilan täyttämisen takarivistä.
Menemme valmentajakollegani kanssa viereiseen valmennustilaan. Laitamme tuolit harmoniseen ympyrään dialogia varten. Tilassa on hyvä tunnelma, feng shui. Sen täydentää kaunis näkymä metsämaisemaan ja auringon kesäinen valo. Pöydät ovat huoneen seinien vierustoilla. Niille olemme kasanneet tiimivalmentamisen teemaan sopiva kirjoja. Päivän aiheena on tiimioppiminen ja johtaminen, ja olemme valinneet seinille muutamia keskeisiä fläpeille visualisoituja teorioita teemasta.
Mietimme hyvää check-in-kysymystä – miten saamme luotua oppimistiimiin hyvän tunnelman? Laitamme soimaan Bruce Springsteenin soittolistan. Valmennettavat tulevat sisälle. He alkavat höpötellä oman kaverin kanssa. Silmäillen sisään tulevia – heidän olemuksensa kertoo lievästä jännityksestä ja hämmennyksestä. Näen heidän päänsä sisällä surraavan: mihin olen tullut?
Aloitan johdannolla juuri kuuntelemastani oppimista käsittelevästä äänikirjasta, Carol S. Dweck:n Mindset. Kerron, että menestyksessä on kyse itsensä kehittämisestä ja uuden oppimisen tavoittelemisesta: onko sinulla growth vai fixed mindset? Valmentajaparini pohtii oppimisen tavoitetta ja kysyy check-in kysymyksen: mitä sinulle kuuluu ja minkä kirjan olet lukenut johtamisesta tai oppimisesta? Kun tapaamme vasta ensimmäisen kerran, osallistujat eivät tunne toisiaan kunnolla. Vaikka jotkut tulevat samasta työpaikasta ja toiset tekevät töitä yhdessä. Valitettavasti aitoa dialogia tapahtuu työpaikoilla harvoin. Rohkaisemme osallistuja dialogiin ja esille nousee keskeisiä asioita heidän omasta elämästään, ajatuksistaan ja työpaikastaan. Tiimivalmennuksessa ja tiimioppimisessa on keskeistä nostaa käsiteltävät teemat esille valmennettavista.
Kysyn ketkä haluavat olla pienempien projektitiimien valmentajia eli ”lilla tränareita”. Oppimistiimistä nousee esille neljä vapaaehtoista. Muiden pitäessä pientä taukoa keskustelemme valmentajakollegani ja lilla tränareiden kanssa, mikä on ensimmäisen harjoitteen teema ja miten jaamme pienemmät tiimit eli projektitiimit.
Näin Lilla tränaret alkavat ottaa vastuuta oppimisprosessista.
Korostamme, että tärkeintä on luottamuksen rakentaminen, joka alkaa aidosta dialogista. Päädymme siihen, että ensimmäisessä harjoitteessa eli treenissä projektitiimit tutustuvat toisiinsa, pohtivat hyviä johtamiskokemuksia ja tekevät vapaamuotoisen kiteytyksen ennen lounasta. Purkaessamme treenin tuloksia yhteisessä dialogissa esille nousee osallistujien valtava osaaminen, lievät innostuneisuus ja piilevä turhautuminen – mitä minä voin muka muuttaa? Dialogi alkaa elää. Työyhteisön vahvuuksia ja kipukohtia nousee esille.
Osallistujat ovat ennakkovalmistautumisena lukeneet oppimisen teeman kirjoja. Pohdimme muutamaa oppimisen teoriaa. Yksi niistä on oppimistiimin merkitys ja ero projektitiimiin.
Minä valmentajaparini kanssa istumme lounaalla lilla tränäreiden kanssa samaan pöytään. Pohdimme miten aamupäivä sujui ja mikä olisi seuraava askel. Nostan esille kauniin ilman, kuntopolun ja tiimivalmentajan roolin lain – enemmän kuuntelua, reflektointia ja yhteenvetojen tekemistä kuin suoria vastauksia ja neuvoja.
Kollegani kysyy lilla tränareilta, mitä työyhteisön strategiassa on kirjoitettu muutoksesta? Jotkut muistavat nähneensä jonkin dokumentin. Päädymme siihen, että projektiimit nostavat esille jokaisesta tiimistä yhden konkreettisen seikan, jolla voidaan parantaa johtamista. Lilla tränaret lähtevät tohkeissaan omien projektitiimien luokse.
Tapaan viereisen tilan kouluttajan lounaskahvilla. Kysyn, miten hänellä menee? Hänen ”valmennuksensa” on kuulema mennyt hyvin, olivat käyneet läpi johtamisen teoriat. Iltapäivällä hän aikoo esittää johdon asettamat tavoitteet ja sitouttaa koulutettavat. Hän jatkaa takaisin omaan tilaansa kysymättä minulta mitään. Itse lähden kävelemään ulos valmentajakollegani kanssa. On kaunis kesäinen ilma. Aurinko paistaa. Yksi projektitiimi tulee meitä vastaan – he ovat huomanneet vihjeemme kauniista ilmasta. Heillä näyttää olevan iloinen ja riemukas tunnelma. Vaikuttaa siltä, että luottamus tiimissä on selkeästi saavutettu ja projektitiimin lilla tränare on osannut ottaa roolinsa.
Tiimivalmentamissa on keskeistä luovuttaa oma valmentamisen valta projektitiimeille ja ”lilla tränare”:lle. Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta oppimisestaan. Tekemällä ja itse kokemalla syntyy oivalluksia ja todellisia muistijälkiä eli oppimista. Samalla tavalla valmennettavat oppivat toimimaan työyhteisössä, jos johto vain suostuu luopumaan vallasta ja turhasta kontrollista.
Siirrymme takaisin dialogitilaan. Projektitiimit alkavat jakaa oivalluksiaan toisille oppimistiimissä. Esitykset ovat vapaamuotoisia. Yhdellä tiimillä on visuaalinen fläppi. Toinen tiimi laittaa meidät etsimään lisää ideoita. Kolmas tiimi esittää koskettavan näytelmän, kuinka tehtiin ennen ja kuinka muutetaan tekemistä. Neljäs tiimi esittää lyhyen videon, jonka ovat kuvanneet. Esityksistä päätellen työyhteisön strategia on kaivettu esille. Yksi tiimi oli perehtynyt uuteen koulun opetussuunnitelmaan. Käymme esityksistä yhdessä dialogia. Siinä hersyy innostus.
Seuraavaksi projektitiimit antavat palautteen omille lilla tränareilleen. Oman kehittymisen kannalta palautteen saaminen on tärkeää. Missä onnistuin, mitä voisin kehittää eteenpäin?
Avaamme valmentajakollegani kanssa fläpiltä seuraavan kerran innostussyötteet. Koska valmennusohjelmissa tärkeintä ei ole se, mitä tapahtuu itse valmennuspäivissä vaan niiden välillä, annamme valmistautumisohjeiksi seuraavalle kerralle muun muassa kirjavinkkejä sekä kannustamme tekemään omia tiimioppimisen ja tiimivalmentamisen kokeiluja.
Lopuksi on vuorossa check-out. Asetan kysymyksen: mikä on tämän kerran palaute? Käymme kierroksen läpi niin että kaikki pääsevät ääneen. Omassa check-outissa rohkaisen tekoihin ja suosittelen James Clearin kirjaa Atomic Habits (Pura rutiinit atomeiksi). Kerään kirjani, fläppini ja marssin autoon. Käymme vielä valmentajakollegani yhdessä motorolan kautta läpi, mikä meni hyvin valmennuksemme, mikä meni huonosti, mitä opimme ja mitä laitamme käytäntöön seuraavalla kerralla.
Todellakin, tiimivalmennus on aina kokemuksellista oppimista, niin osallistujille kuin meille tiimivalmentajille.
Teksti Heikki Toivanen, TkT., CEO Tiimiakatemia Global
Valokuvat Heikki Toivanen, Projektitiimi/oppimistiimi -kuva Tiimiakatemia Global
Julkaistu 1/2020
Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta…
Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta…
Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta…
Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta…
Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta…
Tiimivalmennus on kokemuksellista oppimista. Siinä oppija itse ottaa vastuun omasta…